Cow manure

(11 July 2019)

8 uur stond het ontbijt klaar, verder die dag helemaal niks gedaan. Veel geslapen en omgeving verkent. Het is hier prachtig! We zitten aan een meer, met helder blauw water. En een heerlijk zand strand, wat wil je nog meer. O ja eten! Die rijst hier is zooo lekker, ik heb nog nooit zo lekkere rijst geproefd! En dan heerlijk met een soep (sausje) erbij je eet je vingers erbij op. Sochtens krijgen we pap, smiddags en savonds lekker “warm” eten. Ook het plaatselijke eten hebben we al gekregen. Dat moet je met je handen eten, het is een soort deegbal, daar rol je dan kleine balletjes van en maak je er een holletje in voor de soep. Dat ga ik vast nog wel vaker eten. Ik vind het prima. De volgende dag vroegen ze; ga je mee dan gaan we cow manure halen, oke best ik ga wel mee. Hadden ze een truck geregeld, met z’n 3e voorin en de rest in de bak. Oude kleren aan want je gaat er nogal van stinken. Door alle gaten en hobbels heen kwamen we aan bij een boer, maar die had niet zoveel dus door naar een andere boer die z’n koeien buiten had lopen en ja hoor dat mocht best. Ze kijken je nogal raar aan, wat moet je daar nu mee? Dus wij scheppen met z’n allen gelukkig was het droog en stonk het niet heel erg meer. Dat was best een leuk tripje de omgeving in. Nadat de thuis weer truck leeg was snel het water in om te wassen want ondertussen stonk je wel uren in de wind.

Savonds mocht ik mee op bezoek bij een student die ook de Mission Training gaat doen en bij zijn vrouw en dochter. Die wonen hier in dit dorp. Super leuk om zo kennis te maken met de cultuur en gewoontes hier. Die we in Nederland niet gewent zijn. Je bent hier altijd welkom ze maken eten voor je klaar en als je wil kun je blijven slapen, en dat zelfs zonder een afspraak te hoeven maken. Dat is toch geweldig!Zo gingen we de volgende dag  mee met Anti-esta de berg op. Zij heeft haar huis op een berg helling gebouwd. En zij vertelde haar getuigenis. Ze was ziek, kon niks meer dus ze kon niet meer werken en haar man zag het niet meer zitten en ging ook niet meer werken en kocht alleen maar het eten, dat hield hij een paar maanden vol maar toen zei hij ik ga weg ik kan dit niet meer. Als jij er niet meer ben dan ga ik problemen hebben met je familie omdat het grond van haar vader was. Dus die ging weg maar toen had ze helemaal geen eten meer. Een van haar kinderen had een bijbel met het nieuwe testament gekregen en ze bladert erdoor maar doet hem weer dicht. Toch opend ze hem weer en ziet ze Hebreeën 13 : 5,6 ‘Laat uw handelwijze zonder geldzucht zijn. Wees tevreden met wat u hebt, want Hij heeft Zelf gezegd: Ik zal u beslist niet loslaten en Ik zal u beslist niet verlaten. Daarom zeggen wij met goede moed: De Heere is voor mij een Helper en ik zal niet vrezen. Wat zal een mens mij doen?’Oké toen begon ik te bidden zei ze. Eerst wist ik niet hoe maar ik zei gewoon: U ziet mij en u helpt mij. God ging zorgen en haar kinderen kwamen wekelijks eten brengen maar toch die twijfel kwam dat gaan ze niet lang volhouden. Toen kwam er iemand op bezoek en zei er is bij FCE een vrouwen ministry die is vanaf nu elke maandag. Maar zei ze hoe kan dat ik ben ziek en ik kan slecht lopen. God zal er voor zorgen zei ze. Dus zij maandag naar die vrouwen ministry daar hoorde ze een tekst uit Psalm 139:14 ‘Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken, mijn ziel weet dat zeer goed.’ En mocht ze haar leven aan Jezus geven. God genas haar en ze mag tot aan deze dag elke dag naar boven en beneden lopen en dat is een pittige tocht elke dag. O wat een vreugde is zij, altijd lacht ze met een heel aanstekende leuke lach en vraagt ze How are you? Nu mag ze getuigen naar de andere vrouwen in het dorp wat Jezus gedaan heeft.Rest van de week had ik gewoon mijn duties vanalles schoonmaken en wat tuin onderhoud. 

%d bloggers like this: