Een jaar in Polokwane

(22 Februari 2021)

Twee jaar in Zuid-Afrika, zoals we altijd zeggen; de tijd gaat zo snel. Het eerste jaar de discipleship training, waarin God voor mij zichtbaar en levend werd. Dat ik kon groeien in de relatie die wij mogen hebben, iets wat heel kostbaar en machtig is. Het jaar dat God de fundering legde om uit te gaan, uit mijn comfort.

Niet de makkelijkste opgaven, om alles achter te laten, familie, vrienden, gewoontes en bezigheden. Om te luisteren naar de opdracht en stem van God. Het laatste vers in Mattheüs was daarin een belofte en opdracht, Jezus belooft dat Hij met ons is. Ik kon na de training echt zeggen wat Job na al zijn verzoekingen en tegenslagen ook zei; “Ik heb U gehoord maar nu heb ik U ook met mijn oog gezien.” God laat zich zien door de omstandigheden!

Een jaar in Polokwane, ik heb de cultuur mogen zien, en voor zo ver mogen begrijpen. Nee, het helemaal snappen van de cultuur daar is nog een aantal jaar voor nodig. Wel kan ik mijn eigen cultuur beter begrijpen, waar we vandaan komen en waar we nog van verlost moeten worden. Als ik terug kijk ben ik heel dankbaar. God gaf een hele bijzondere belofte vanuit Markus 10:29-30. Ik moest alles verlaten, ik kan nu zeggen dat God aan Zijn belofte heeft gehouden. Ik heb nieuwe broeders en zusters, moeders en kinderen. Mensen die er voor mij zijn, en kinderen waar ik voor mag en kan voor zijn.

Ik had niet verwacht dat ik me zo snel thuis kon voelen op een nieuwe vreemde plek, ik heb geen idee of ik hier voor lang blijf maar ik zou graag mijn studie willen afmaken.

Elke dag geniet ik van mijn vak als leraar, om kinderen iets mee te geven van mijzelf, wie God voor ze kan zijn. In het vak bijbelles kan het makkelijker maar groep 7 is weer heel leergierig en willen alles begrijpen, een discussie ligt makkelijk voor de hand. Om de kinderen te laten zien wat God over hun zegt in de Bijbel. Dat ze de Bijbel mogen gebruiken als licht op hun levenspad.

Ik mag terug kijken naar bijzondere jaren, niet altijd gaat het makkelijk, ik mis thuis ook, graag zou ik even een tripje naar huis willen maken, we gaan zien wanneer dat weer mogelijk is.

Ik ben dankbaar voor elke dag en geniet van elke dag. Als je vragen heb kan je altijd mailen of WhatsAppen of tegenwoordig zelf Signal(en) ook als ik een tijdje niks van me heb laten horen.

Peter van Bergeijk

%d bloggers like this: