Nieuwsbrief Augustus 2020

Zuid-Afrika, met bijna 58 miljoen mensen, met 11 officiële talen en 9 provincies. Ik woon in de provincie Limpopo in het noordoosten, in Polokwane, ook wel Pietersburg genoemd. Ik woon, werk en studeer op een school (Eagles Nest Christian School) met 900 leerlingen, vanaf groep R (kindergarden) tot groep 12. Ik woon hier met nog 6 jongeren, waarbij we als 5 mannen in 1 kamer slapen. 5 daarvan studeren ook maar voor hun is het de laatste jaar.
Ik kan me de eerste dag nog heel goed herinneren, op maandagen openen we met de leerlingen in de grote hal, en de assistent-directeur riep mij op het podium waarbij hij mij introduceerde. De opening was met de hogeschool (groep 8-12) en het was stil, heel stil, dus ik stelde me voor, en daarna baden en zegenen ze mij, dat was zo bijzonder! dat ik daar vaak aan terug denk en echt gezegend ben hier.

De eerste weken ben ik geplaatst in de Intermediate phase, dat is groep 4 t/m 7. Om de eerste weken de leerlingen en leraren te leren kennen ben ik langs de klassen gegaan om te zien hoe de school werkt. De school werkt anders dan in Nederland, je gaat naar school als je 6 jaar bent en begint dan gelijk met leren lezen en schrijven. Vanaf groep 4 heb je niet 1 vaste leraar voor alle vakken maar verschillende leraren, elke klas heeft wel een basis leraar als aanspreekpunt.

Ik werd ook gekoppeld aan een leraar die mij kan begeleiden en als ik vragen heb dan kan ik naar hem toe gaan. We hebben een HOD (Hoofd of Departement) een soort van manager over de klassen, daar kan ik natuurlijk alles aan vragen. Het was echt genieten de eerste weken, nieuwe mensen en de leerlingen met hun vragen aan de blonde, lange, western stranger.

Maar toen kwam de C19 (corona), voor ons begon net de vakantie en ik had het plan om naar Cape-Town te gaan met een andere student, dus snel ben ik nog naar de andere kant gereisd. Daar 6 weken in lockdown gezeten, we mochten niks, ik kon de zee ruiken maar we moesten binnen blijven, alleen mochten we boodschappen doen. In die tijd gaf de school mij het vak Technology, om te geven aan de groep 7, dat zijn ongeveer 50 leerlingen, normaal 2 klassen. Dus ik gaf ze les via Whatsapp. Maar na de 6 weken school wilde dat ik terug kom om op school weer aan de slag te kunnen. De school ging open voor groep 7 en 12 omdat dat examen jaren zijn. Dus met de bus weer terug, dat was dan een rit van ongeveer 24 uur.

Terug op de school, met alle regels om C19 te voorkomen, C19 was nog steeds niet hier in Polokwane, de school begon en omdat dit een privéschool is hebben wij niet heel veel met de overheid regels te maken als het gaat om educatie, en konden we steeds meer klassen terug komen. We hebben nu een systeem dat alle leerlingen in de 10 dagen school, 5 dagen hier op school zijn, alleen de groep 12 is hier elke dag.
C19 kwam zo`n 5 weken geleden hier in Polokwane, we moesten klassen naar huis sturen omdat er een ouder besmet was of er was een geval in de klas. In de school is er nog niemand besmet door iemand in de school, de gevallen kwamen altijd van buiten de school, dat is echt een wonder waar we God voor mogen danken! Zelf ben ik er heel chill onder, ik ben veilig onder de vleugels van mijn Heiland.
Ik houd me nu bezig met de C19 regels en voorbereidingen, en ik geef les aan groep 7 met het vak Technology, het is een goed leerproces, soms is het moeilijk, groep 7 (13 jaar) zijn niet de makkelijkste, maar ik geniet er wel van!

De school heeft een hostel voor leerlingen die te ver wonen, daar koken ze ook eten voor ons als studenten.
En studie, ja ik ben aan het studeren, om een gekwalificeerde leraar te worden. Mijn school (studie) zit zelf in Australia, dus alles online, in het begin was het Engels wel echt een uitdaging en nog steeds een gebedspunt. Het gaat steeds beter, de eerste half jaar heb ik goed afgerond, we zijn nu in het tweede half jaar. Het school jaar is ook anders, wij zitten in de laatste weken van de winter, in december is het zomer dan hebben we de grote vakantie. Hopelijk dan een vakantie in Nederland, maar dat is nog heel onzeker.

De organisatie waarbij ik vorig jaar de Bijbelschool deed is wel aangesloten met deze school maar verder werkt ik niet meer met hun. De school is op zichzelf staand.   

Dus in het kort, ik zit heerlijk op een mooi plekje, met mooie mensen die goed voor me zorgen. God is getrouw is Zijn plan, bid voor me dat ik me meer en meer op Hem mag lijken en dat ik mag veranderen door de vernieuwing door de Heilige Geest (Romeinen 12:1,2).

Een berichtje is altijd leuk en opbouwend, dat kan doormiddel van een email (peter_van_bergeijk@live.nl) of via andere social media kanalen.

Gegroet en Zegen!

%d bloggers like this: